Blog

PTE Nedir? PTE Sınavı

PTE Nedir? PTE Sınavı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

PTE Nedir?

Hangi Sınav Türlerine Denkliği vardır?

PTE’nin en popüler Olduğu Ülkeler Nerelerdir?

Hangi Ülkeler PTE Sınavını Kabul Ediyor?

PTE Sınav Ücretleri

En İyi Ücretsiz PTE Kaynakları

PTE Nedir?

PTE, IELTS ve Toefl gibi dünya çapında geçerliliği olan bir ingilizce sınavıdır. Herhangi bir Üniversiteye girmek, yurt dışında iş bulmak yada ingilizce yeterlilik seviyenizi göstermek için girebileceğiniz bir sınavdır.

PTE sınavı ingilizce konuşma, dinleme, yazma ve okuma becerilerinizin tamamını ölçümleyecek soru tiplerine sahiplerine sahiptir.

Sınavda ilk bölüm speakingdir kendi süresi vardır. Ardından writing kısmı gelir ve yine kendi süresi vardır. Hatta her soruya ait kendi süreleri mevcuttur. Üçüncü kısım reading kısmıdır kendine özzgü süres vardır ancak sorulara süreyi nasıl dağıtacağınız size bırakılmıştır. Zamanı düzgün kullanmadığını taktir de soruların tamamını göremeyebilirsiniz. Son kısım listening kısmıdır bu bölümünde kendine özgü süresi vardır ancak burada da zamanı kontrol ediyor olmanız gerekir. Bölümün en çok puan getiren sorusu sona bırakılmış o yüzden vakti iyi kullnmanız sınavınızın sonucunu çok etkiler.

Burada kendi genel bilgilerilerimi resmi kaynaklardan okuduklarımla ve kendi deneyimimle birlikte anlatıyorum sınav uzmanı değilim amacım tecrübelerimi paylaşmak, yazıyı okuduktan sonra kafanıza takılan sorular olursa mutlaka yorum bırakın yada dusunolsun@gmail.com mail adresine mail atın.

PTE Sınav Adımları:

1- Sınav 120 dk yani 2 saar sürmektedir.

2- Sınava su dahil hiçbirşey sokulmamaktadır.

3- Kişisel eşyalarınızı sınav merkezinde dolaplara koyup anahtarını da yanına alıyorsunuz.

4- Sınav için gerekli olan kağıt ve kalemler size merkezdeki sınav görevlileri tarafından veriliyor. Eğer tek kalem verildiyse mutlaka ikinciyi isteyin.

5- Sınavdan önce klavye kulaklık gibi aletleri kontrol etme süreniz oluyor bu adımı mutlaka dikkatlice yapın.İkinci sınavımda benim kulaklığım çalışmıyordu mesela.

6- Sınav süresince sınavdan çıkamıyorsunuz çıktığınız an sınavınız sonlanıyor. Ama ne zaman isterseniz sınav salonunudan ayrılabilirsiniz bunun için özel bir kural yok.

7- Sınava toplu giriyorsunuz ve herkes aynı anda aynı bölümü yapıyor. İlk bölüm olan speakingde herkes sizinle birlikte konuşuyor. Buna hazırlanmak için internetten PTE Sınav sesleri videoları dinleyebilirsiniz. Sizin için bir örnek de braktım. Ben speaking pratik ve mock testlerini yaparken bu sesleri arka planda kullanıyordum.

8- Sınav bitiminde defter ve kalemleri görevliye teslim etmeyi unutmayın.

9- Sınav için kullanılan kağıt pleksi bir yapıya sahip size verilen kalemlerle bu deftere rahat ve hızlıca not alabiliyorsunuz.

10- Başarılar dilerim 😊

PTE’nin Avantajları

1- Diğer Sınavlardan daha ucuz

2- Sınav sonuçları en fazla 2 gün içinde size bildiriliyor.

Burada ufak bir özet yaptım detaylar için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Peki neden onca sınav varken PTE sınavına girmelisiniz? Benim için iki büyük neden vardı birincisi sınav ücreti ikincisi sınavın sonucunun açıklanma süresi. Aralık ayının sonunda işçi vizesi vermeyi şirketim kabul ettiğini ve işlemlere başlayabileceğimizi söyledi. Vizemi mart ayına kadar almam gerekiyordu yani yaklaşık 1.5 -2 ay gibi bir sürem vardı. Bu süreçte sınava hazırlanmam girmem ve geçer not almam gerekiyordu. Önce Cambly üyeliğim olduğu ve oradaki hocalarla IELTS sınavına çalışabileceğim için ona çalışmaya başladım ancak zamanım çok kısıtlı olduğundan bu sınavın sonuç bekleme kısmı beni alternatif bulmaya yönlendirdi ve ben de PTE sınavına girmeye karar verdim.

PTE’nin diğer sınavlardan en büyük avantajı sonuçların en geç 48 saat içinde elinize geliyor olması. Resmi yükümlülükler sebebiyle 5 iş günü yazmalarına rağmen ilk girişimde 26. Saat ikinci girişimde de 45. Saat civarı sonucum geldi.

İkinci en büyük avantajda eğer Türkiye’den girecekseniz PTE sınavı en son güncel olarak 2300lira iken IELTS sınavı 2800liraydi. Bu da tekrar girmeniz gerekebileceğini de düşünürsek baya yüksek bir fark oluyor.

Sınavın bir diğer güzel kısmı da sınav bilgisayar sistemi (IA teknolojisi kullanılacarak) üzerinden puanlanıyor yani herhangi birinin bir fikri yada yorumu katılmadan adil olarak puanınızı alıyorsunuz.

PTE Sınavı Denklik

 

PTE Sınav Denkliği hakkında konuşacak olursak Türkiye’de şuan yüksek lisans için IELTS sınavının denkiği bulunmazken PTE’nin denkliği vardır. Size taviyem Türkiyenin kendi yaptığı YDS – Yökdil gibi sınavlara girmek yerine dünya çapında denkliği olan PTE, TOEFL gibi sınavlara girmenizdir. Böylece elinizdeki sınav notunu herhangi bir fırsat oluşursa yurtdışı için de kullanabilirsiniz.

PTE Denklik Tablolarını buradan inceleyebilirsiniz:

PTE Sınavı Hangi Ülkelerde Popüler ve Geçerli

Burada PTE’nin en popüler olduğu ülkelerden bazılarını sıralamak istiyorum:

 

Avustralya: Avustralya, uluslararası öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği bir eğitim destinasyonu olduğu için PTE’nin popüler olduğu bir ülkedir. Birçok Avustralya üniversitesi ve eğitim kurumu, PTE sonuçlarını kabul etmektedir.

 

Hindistan: Hindistan, dünyanın en yüksek öğrenci göçü veren ülkelerinden biridir. PTE, Hindistan’da eğitim ve göç amaçlı İngilizce yeterlilik testi olarak yaygın olarak kabul edilmektedir.

 

Birleşik Krallık (UK): Birleşik Krallık, uluslararası öğrencilerin popüler bir eğitim destinasyonudur. PTE, bazı Birleşik Krallık üniversiteleri tarafından kabul edilen bir dil yeterlilik sınavıdır.

 

Kanada: Kanada, yabancı öğrencilere sunduğu kaliteli eğitim ve göç imkanlarıyla bilinir. PTE, Kanada’da İngilizce yeterliliğini ölçmek için kullanılan bir testtir.

 

Yeni Zelanda: Yeni Zelanda, öğrencilere ve göçmenlere eğitim ve yaşam fırsatları sunan bir ülkedir. PTE, Yeni Zelanda’da dil yeterliliğini ölçmek için kullanılan bir seçenektir.

 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD): Amerika Birleşik Devletleri, uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerden biridir. Bazı Amerikan üniversiteleri ve eğitim kurumları, PTE sonuçlarını kabul etmektedir.

Yine Türkiye’de de kabul gören bir sınav olduğunu eklemek isterim.

 

En İyi Ücretsiz PTE Sınav Kaynakları

 

Bu konuda yazımın çok yardımcı olacapına inanıyorum, çok iyi bir araştırma ile ücretsiz ama bir o kadarda faydalı bir çok websitesini ve youtube kanalını sizlerle paylaşmak istiyorum. Sınava hazırlananlara şimdiden kolay gelsin.

PTE Youtube Kanalları ve En İyi Ücretsiz PTE Sınav Kaynakları:

PTE Sınavı İçin Kullanılabilecek en iyi Kaynaklar:

  • E2Language: PTE sınavına yönelik kapsamlı içerikler sunan ve stratejiler paylaşan popüler bir kanaldır. Sınavın her bölümü için ipuçları, pratik testler ve örnek cevaplar sunmaktadır.
    Burası genel bilgiler veren bir kanal ben E2 PTE Academic kanalını linkledim direkt. E2 Language diye de ayrı bir kanalları da mevcut.

Bu Kanaldaki soru tipi videolarının tamamını izlemenizi öneririm.

  • PTE Academic: Pearson PTE’nin resmi YouTube kanalıdır. Sınav hakkında bilgiler, ipuçları ve örnek sorular içeren videoları bulabilirsiniz. Ayrıca PTE’nin çevrimiçi kaynaklarına erişim sağlayabilirsiniz.
  • PTE Academic Gold: Bu kanal, PTE sınavının her bölümü ile ilgili ayrı çıkmış sorular yayınlanıyor. En güncel çıkmış soruları çözerek başlayabilirsiniz çalışmalarınıza. Ayrıca cevapları da sorulardan sonra veriyor böylece yanlışlarınızı hızlıca tespit etmiş olursunuz.

Çıkmış sorular önemli çünkü tekrar aynı soruyu sorma ihtimalleri her zaman var.

  • Language Academy PTE: Bu kanalın kendilerine ait websiteleri mevcut. En çok faydayı gördüğüm kanaldır. Website linkini de hemen aşağıya paylaşıyorum ve detaylı olarak nasıl kullanılacağını anlatıyorum.

https://www.languageacademy.com.au/ paylaştığım en en en önemli kaynak budur. İçerisinde 1 tane ücretsiz deneme sınvı mevcut. Ve sonuçlarınızı değerlendirip nerelerde hata yaptığınızı gösteren bir sistemleri var. Tek tek hangi soru tipinde ne % kaç başarı sağladığınızı görebiliyorsunuz.

Ayrıca her bölüm için 1’er tane de ayrı ücretsiz sınavları mevcut. Böylece toplamda 2 tane deneme vermiş oluyor size. Yani ayrı ayrı speaking, listening, reading ve writing partlarından 1’er tane daha ücretsiz deneme çözebiliyorsunuz.

Ayrıca platformda çıkmış sorulardan oluşturulmuş kocaman bir soru bankası arşivi var o sorularda soru tiplerine göre ayrılmış ve hemen puanlaması yapılıyor. Böylece hatalarınızı tespit edip hızlıca düzeltebiliyorsunuz. Daha fazla bilgi bu yazıda vermeyeceğim PTE Taktikleri ile ilgili bir yazı daha paylaşmak istiyrum çünkü bu yazı çok uzadı. Yazıyı paylaştığımda linkini de buraya ekleyeceğim.

  • 79 Score: Bir diğer ücretsiz deneme çözebileceğiniz websiteside burada. Bu sitenin toplu deneme paketlerini de inceleyebilirsiniz oldukça ucuzlar. Gerçek sınavda burada çözdüğüm denemelere çok benzer bir puan aldım.

Not: Her iki siteye de ayrı iki email adresimle kayıt oldup denemeleri iki kez çözdüm. İsterseniz bu şekilde de yapabilirsiniz. Araya süre koyarak çözerseniz soruları unutmuş olacağınız için daha verimli de olacaktır.

  • Moni PTE Academy: Bu kanaldaki PTE Trick ve Taktik videoları da çok faydalı olacaktır.
  • PTE Jimmyss: Ve son olarak da Jimmy’nin Taktik videoları. Bu kanaldaki taktik videolarının tamamını izledim. Hem akıcı videolar hem de sınav hakkında çok fazla bilgi sahibi oluyorsunuz.

Yanlız ben template ezberemedim essay yazımı için çünkü çok zor o şekilde ilerlemek ve yeterli vaktim yoktu. Basit cümlelerle yeterli kelime sayısında bir essay yazdım. Giriş gelişme ve sonuç bölümünde yazılabilecek cümleleri ezberledim sadece. Kendinize en uygun ve ezberlemesi kolay gelen 3 – 4 cümleyi seçip ezberlemeniz sizin için yeterli olacaktır. Ancak bu durum sınav hedef puanınıza ve ingilizce seviyenize göre değişkenlik gösterebilir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu