Blog

İngiltere İşçi Vizesi Nasıl Alınır? Öğrenci Vizesinden Sponsorlu İşçi Vizesine Nasıl Geçtim?

İngiltere İşçi Vizesine Geçiş Sürecim - Nasıl İşçi vizesi aldım

Öğrenci Vizesinde Dependent Vize Sahibi iken Sponsorlu İşçi Vizesine Nasıl Geçtim?

 

İngiltere’ye öğrenci vizesi ile gelirken asıl amacımız post graduate adlı vize tipi ile burada kalmaya devam edip o süre içinde işçi vizesine veya başka vize çeşitlerine geçmekti ancak geldiğimizde öğrendik ki öğrenci olarak burada kaldığımız yıllar oturum alabileceğimiz süre içinde sayılmıyor. Yani biz 2022 Ocak ayında ülkeye gelmiş olmamıza rağmen 5 yıl dolduğunda 2027 Ocakta kalıcı oturum hakkına sahip olamıyoruz. 5 yıl içerisinde kalıcı oturum hakkına sahip olabilmemiz için işçi vizesi veya türevleri herhangi bir vize türünde 5 yıl kalmış olmamız gerekiyordu. Biz de bunun sonucunda kalıcı oturum alma süremizi kısaltmak için işçi vizesine daha erken geçmeye karar verdik. Peki bunun için ne lazımdı? Bize sponsor olacak bir firmaya ihtiyacımız vardı. Eşim okulunu bitirmek izereyken sponsorluğa ihtiyacı olduğunu belirterek iş başvuruları yapmaya başladı. Ve sonuçlar malesef olumsuz oldu hatta birçok kurum başvuruyu değerlendirmeye bile almadan red verirken bazı kurumlar cevap bile vermediler. Durum böyle olunca post graduate vizemizden hiç bahsetmeden eşimin mezun olduğunu ve eğer vizemiz olmazsa dönmemiz gerektiğini söyleyerek çalıştığım firmadaki üstlerime işçi vizesine ihtiyacım olduğunu söyledim. Aynısını eşim yapamıyordu çünkü o sponsorluğu olan bir firmada çalışmıyordu.

Bu süreç gerçekten kolay değildi konuyu defalarcakez tekrar tekrar açtım firmaya ve takip ettim. Kimse size hiçbir olanağı altın tepsi de sunmuyor zaten buna mecbur da değiller. Bir şeyi istiyorsanız istikrarlı bir şekilde elinizden geleni yapmaya devam etmelisiniz. Firmamın bana bu vizeyi vereceğini söylemesi 4 5 ay sğrdğ toplamda.

Peki Nedir Bu Sponsorluk Sertifikası (Cos Numarası)

İngiltere’deki firmaların yurt dışından işçi getirebilmek için sahip olmaları gereken bir belge. Firma eğer isterse ve şartları sağlıyorsa başvuru yapıp bu belgeyi edinebilyor.

Bu sebeple eğer Türkiye’den yurt dışında iş arayışındaysanız sponsorluğu olan firmalara başvuru yapmanız gerekiyor. Peki bu firmaları nereden bulacaksınız. Bunu da İngiltere’nin devlet websitesinde yayınlıyorlar. Buradaki linkten işçi vizesi sponsorluk belgesi verebilen firmalar listesine ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde Scale up vizesi içinde ayni linkten bakabilirsiniz. Arama kısmına scale up yazıp listeye ulaşabilirsiniz. Bu daha çok yeni bir vize türü olduğu için liste şuanda çok kısa ben baktığımda 35 firma görüyorum ama belki siz bu yazıyı okuduğunuz zaman listeye çok sayıda yeni firma eklenmiş olabilir. Scale up vize nedir? Skillworker’dan farkları nelerdir derseniz buraya tıklayarak scale up vizesi hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz.

Buradaki görselde excel dosyasınıda vize türlerini sıralayarak firmalarını nasıl görebileceğinizi gösteren istedim. Şuan da var olan listeyi de aşağıya ekliyorum ama güncel liste için yukarıdaki linke tıklamayı unutmayın.

2023-08-23_-_Worker_and_Temporary_Worker

Hikayemize devam edecek olursak ben bu konuyu firmama açtım ve beklemeye başladım pek bir hareketlenme olmamışken konuyu iş arkadaşlarşımdan biriyle konuştum oda bana Head of SEO’yu (takım yöneticimiz diyebiliriz) sıkıştır o isterse halleder şeklinde bir tiyo verdi. İyi ki vermiş yoksa ben cesaret edip konuyu tekrar açamazdım. Böyle olunca ben konuyu tekrar üstlerime götürdüm sonra Insan Kaynakları departmanından bir arkadaşımız beni aradı ve tüm detayları öğrendikten sonra bana konu ile ilgili dönüş yapacağını söyledi.

Bir süre daha geçip ben bir kaç takip daha yaptıktan sonra bana sponsorluk verebileceklerini belirten bir mail yolladılar. Ancak adı her ne kadar sponsorluk olsa da sizin vize masraflarınızı şirket ödemek zorunda değil. Benim firmam kendileri tarafındaki masraflaı üstlenip benim vize baivuru masraflarıma karışmadılar ve sonuçta başlangıç olarak 2 yıllık bir skillworker vizesini (nitelikli çalışan vizesi) bana verebileceklerini söylediler.

İşin başka bir ilginç tarafı tüm bunlar olurken ben yaklaşık 7 aylık hamileydim 😊 Bunu söylemek istedim çünkü bence çok önemli bir detay. Hamile olduğumu ve 1 yıl hamilelik iznine ayrılacağımı bile bile bana 2yıllık vizemi vermeyi kabul ettiler. Burada firmanın güvenini kazanıp kendinizi gösterdikten sonra vize alma işleminiz çok kolaylaşıyor. Yani gelmeyi çok istiyorsanız ve maddi olarak yüksek lisans masraflarını karşılayabilecek durumdaysanız yüksek lisans ile buraya gelip sonrasında sponsorluk verebilen bir firmada iş bulup orada kendinizi gösterip vizeniz biteceği zamanda onlardan size sponsor olmalarını isteyebilirsiniz.

Ben aslında burada sadece kendi hikayemi anlatıyorum amacım yurtdışında yaşamaya bailama planı olanlara seçenekleri olduğunu göstermek ve belki ilham olmak. Skillworker vize nedir nasıl ingiltere işçi vizesi alınır nasıl başvuru yapılır gibi detaylar için İngiltere İşçi vizesi hakkında Herşey yazımı ziyaret edebilirsiniz. Eğer İngiltere’de iş bulmak istiyorsanız sizin için ilham olması açısından hikayemizi anlatmak istiyorum. Biz gerçekten buraya gelmek için çok fazla yol denedik ve sonunda öğrenci vizesi ile gelmeye karar verdik. Çünkü artık biran önce buradaki hayatımıza başlamak istiyorduk ama eğer vaktiniz varsa mutlaka başka yollar aramadan önce 1 yıla kadar iş aramanızı öneririm. Şimdiki kurları ve masrafları düşünüce gelir gelmez maaşınızın olduğu ve hatta belki de geliş masraflarınızı karşılayaracak bir firma bulup gelmeniz burada çok daha rahat yaşamanızı sağlayacaktır. Nasıl iş başvurusu yapılır? Nasıl iş bulunur bunlar içinde buraya tıklayarak yazımı ziyaret edebilirsiniz iş ilan sitelerini listeleyip süreci olabildiğince net sizlerle paylaşmaya çalıştım. Burada ki en kilit nokta istikrar ve hedefi doğru belirlediğinizden emin olmak. Çünkü sırf gelmek için gelinecek gibi değil buralarda. Kan, ter ve gözyaşı sizleri bekliyor. Süreç asla kolay değil ve bir anda refaha da kavuşmuyorsunuz. Londra özelinde konuşayım kiralar inanılmaz yüksek ve yol masrafı insanın belini büküyor. Ayrıca yol, yemek gibi yan haklar bulunmuyor iş yerlerinde. Bu sebeple her şeyi göz önünde bulundurarak gerçekten istiyorsanız bu yola çıkmanızı öneririm. Aksi halde ya ben neden geldim buraya sorusunu sürekli sorarken bulabilirsiniz kendinizi.

Firmadan Sponsorluk belgesi aldıktan sonra ne yaptık?

İngiltere İşçi vizesi için gerekli olan Diğer Evrakları

Firmanız 100pound karşılığında Cos adı verilen bir belgeyi sizin adınıza çıkarttırıyor. Bu belge İngiltere Hükümeti tarafından onaylanmış bir belge ve aslında belgeyi aldıktan sonra dil yeterliliğini de gösterip vizeye başvuru yapabiliyorsunuz ve %99 vizenizi alıyorsunuz.

Firmanın verdiği burada çalışacaktır belgesinden sonra mutlaka edinmeniz gereken ikinci belge B1 ingilizce sertifikası. 1 yıldır ingiliz bir firmadan tamamen ingilizce olarak çalışıyor olmama rağmen bu adım benim için hiç kolay değildi. Tabii sizin için böyle olmayabilir tamamen ingilizceseviyenize bağlı ancak yine de hiçbir adımı hafife almamanızı öneririm. Örneğin, dil sınavları belirli taktikler üzerine kurulu yani çalışmanız gerekiyor geçer not alabilmek için ve benim için ikinci sorun da 32 haftalık hamileydim sınava hazırlanırken. İlk önce IELTS’e girmeye karar verdim çünkü Cambly üyeliğim vardı ve bedava dersler alabilirdim oradan ancak sınav sonuçlarının 2 hafta sonra açıklanıyor olması beni bundan vazgeçirdi. Çünkü çok kısıtlı bir vaktim vardı başvuru için ve sınavı geçemezsem hemen tekrar çalışıp tekrar girmem gerekiyordu. Bende sonunda PTE sınavına girmeye karar verdim. Eşimde yüksek lisans için aynı sınava girip B2 notu almışı yani beni çalıştırabilecek biri de vardı. Bol bol sınav odaklı bir çalışma yaparak 4 gün yıllık izin alıp ikinci sınava çok daha fazla hazırlanıp çok şükür bir 180Pound daha ödemek zorunda kalmayarak ikinci seferde sınavdan gerekenden daha da iyi bir puan alarak sınavı geçtim. Bu arada PTE sınavı nedir merak ederseniz buradan yazımı okuyabilirisniz. O kadar linkli bir yazı oldu ki ama inanın çok alakalılar ve baya işinize yarar eğer düşünüyorsanız bu sürece girmeyi. Devam edelim, sonuç gelir gelmez başvurumuzu yaptık ve 4 gün sonra vizemizin onay mailleri bize ulaştı. Gerçekten çok şahane bir andı. Vizeyi aldıktan sonra yaklaşık 15 gün daha çalışıp hamilelik iznime ayrıldım şuan iznimin 5. Ayındayım 7 ay sonra işimin başında olacağım.

Not: Hamilelik izninde geçen süre vizemizin süresinden sayılıyor. Yani eğer herşey yolunda giderse 2.yılın sonunda 3 yıl daha vize uzatması alıp 2028 Mart ayında sınırsız oturum hakkımızı alacağız.

Ayrıca vizenizin geçerli olabilmesi için Cos belgesindeki yıllık geliri veya daha fazlasını kazanmanız gerekiyor 1 yıl içinde. Minimum kazanamanız gereken tutar iş koluna göre belirlenmiş ve https://www.gov.uk/ sitesinde bununla ilgili tüm ayrıntılara ulaşabilirsiniz. Hamilelik izni bu süreçte istisnaya giriyor.

Not: Sınav ücreti ülkeden ülkeye değişiyor eğer Türkiye’den girerseniz sınava ücreti daha düşük olacaktır.

Anlattığım süreç gerçekten okurken olduğu kadar kolay değildi. Sürecimiz henüz tamamlanmış da değil zaten ancak yine de iyi şeyler oluyor olmaya da devam edecek. Eğer bir hedefiniz varsa vazgeçmeyin hiç de olmayacak şeyler değil. Sağlıcakla kalın 😊

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu