Blog

İNGİLTERE’DE NASIL İŞ BULUNUR? İŞ BULMAK İÇİN YETERLİ İNGİLİZCE SEVİYESİ NEDİR? İNGİLTERE’DE İŞ BULMA SÜRECİM

Bu yazıda hem kendi tecrübelerimden hem de genel olarak İngiltere’de nasıl iş bulunabileceğinden bahsetmek istiyorum. İlk olarak söylemem gerekir ki ben buraya eşimle beraber taşındı ve onun üzerinden vize başvurusu yaptığımız için benim vizem dependent olarak geçmekte ve full time (tam zamanlı) çalışma hakkım bulunmaktadır. Eşim öğrenci vizesi aldı, onun sürecini ve çalışma iznin anlattığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

1 – Mutlaka işleri kategorize edin:

Burada şunu söylemek istiyorum. Ben 3 yıl deneyimi olan bir Dijital Pazarlama uzmanıydım Türkiye’de. İngilizce seviyem B2’idi ve burada kendi alanımda işe girip giremeyeceğimi ilk etapta bilmiyordum. O yüzden eğer SEO (Search Engine Optimization) Uzmanı olarak iş bulamazsam başka hangi işleri yapmak istiyorum? Neler benim için uygundur? Hangi işleri var olan ingilizcemle yapabilirim? Gibi sorulara cevap vererek garsonluktan, depo çalışanına kadar uzanan 3-5 iş kolu için daha araştırma yapmak üzere listemi oluşturdum.

Eğer kendi alanınızda iş bulmyı bekleyecek kadar zamanınız varsa bu adımı atlayabilirsiniz ancak bizim maddi olarak bir an önce bir işe ihtiyacımız olduğu için en başında tüm seçenekleri değerlendirmemiz gerekiyordu.

2- İngiltere’ye Uyumlu CV Hazırlama:

Burada CV hazırlarken Türkiyedeki kurallara göre değilde, İngiltere’deki CV kurallarına göre hazırlıyor olmanız gerekiyor. Mesela CV’nizde fotoğrafınız olmamalı, kişisel anlatımınızın olduğu bir giriş kısmı olmalı ancak hobiler vs gibi bölümlerin yer almasına gerek yok, CV 2 sayfadan fazla olmamalı. Bu 2 sayfa kısmını ben hiç anlamalandıramıyordum açıkcası çünkü zaten 2 sayfaya yaklaşacak bir uzuklukta bile bir özgeçmişe sahip değilim ancak siz iyi bir kurumsal geçmişi olup buraya gelmeyi düşünüyor olabilirsiniz diye bu kısmıda eklemek istedim. Diğer yeni mezun yada görece az yerde çalışmış arkadaşlar panik olmasın :D. Ancak çalıştığınız tüm yerlerin yada bu yoksa eğitim ve stajlarınızın açıklamalı metinlerini yazmanız CV’nizi çok daha anlamlı hale getirecektir.

Örnek oluşturması açısından Linkedin hesabımı buraya paylaşıyorum, çok daha iyi CV’lerde bulabilirsiniz Linkedin’de üst düzey çalışanların CV’lerini gezerek buda aklınızda bulunsun.

Son olarak da CV şablonu olarak ben Linkedin yada Indeed’in CV kısmını kullanıyorum ikisini de çok beğeniyorum.

3- Cover Later Hazırlama:

İyi de Nedir Bu Cover Latter?

Cover letter kendinizi ufaktan geçmişinizi şuanda yaşadığınız yeri vize tipinizi ve çalışma izninizi kısaca özetlediğiniz bir giriş yazısıdır. Buraya kendi cover later’ımı da bırakıyorum örnek olması için. Bunu gördüğünüzde daha da oturacaktır kafanızda.

Önemli bir kısım özenle ve doğru kelimeler seçilerek yazılmalı ve bence dürüst olunmalı. Yani sponsorluğa ihtiyacınız varken tam zamanlı çalışma iznim var yazmamalısınız gibi.

Örnek Cover Letter:

“Hi,

I am an SEO Specialist with 3 years of experience in various industries and sectors such as e-commerce, fashion, retail, B2B, lead generation etc. I have quite good fundamentals in executing a variety of SEO tasks including keyword research, SEO audit, using SEO tools, link building, monthly reports and communicating with clients or developers.

I am independent in most of the SEO tasks except client communication. I have provided SEO analysis and recommendations to the clients a lot but in the Turkish language mostly. I strongly believe, under the supervision of the SEO manager, I can easily develop myself in no time and exceed your expectations.

I reviewed your ad, and I think I have all the job responsibilities required in the ad.

Currently, I live in London and have a full-time work permit. I’m available to work immediately. I’m looking forward to hearing from you.

Thank you for your consideration.”

4- İngilizce Ne Kadar Önemli? Hangi Seviye’de olmalı?

Benim ingilizcem daha önce de bahsettiği B2’idi ancak yazma, okuma, dinleme ve konuşma becerilerini ayrı ayrı ölçen hiç bir sınava girmedim. O yüzden bu B1 B2 A2 olmaktan bağımsız olarak sizin kendinizi ifade etme gücünüze bağlı bir durum. Burada insanlar sizi anlamaya odaklanıyorlar eğer takım yönetmek, müşteri yönetmek gibi üst level bir pozisyonda olmayacaksanız sizden beklenen söylenenleri anlamanız, verilen taskleri yapabilmeniz, teknik konuda bilgi sahibi olmanız, gerektiğinde kendinizi ifade edebilmeniz ve giriş seviyesi mail yazabilme becerinizin olması. Yani sizden kimse en iyi gramer ile en iyi ingilizceyi konuşmanızı beklemiyor. Aksan zaten kimsenin umrunda değil hatta herkesin kendi aksanı var sizin de buna saygı duymanız gerekiyor. O yüzden ingilzce en büyük korkunuz olmasın. Rahat olun Türkiye’de değilsiniz kimse sizin açığınızı aramıyor.

Ben buraya taşınmadan önce 3 ay Cambly üyeliği satın aldım haftada 3 gün yarım saat olarak. Şimdiki aklım olsa hafta 5 günlük paketi alırdım. Kendime yaptığım en iyi yatırımdı hem hocalarım CV’mi hazırlamama yardım ettiler hem de 3 ayın sonunda konuşma becerim başka bir seviyeye ulaşmıştı. Eğer o kursu almasaydım işe giremezdim bu kadar net konuşuyorum. O yüzden eğer çok zor değilse maddi olarak taşınmadan en az 6 ay önce mutlaka Cambly yada muadili olan ana dili ingilizce olan insanlarla konuşabileceğiniz bir kursa kayıt yaptırmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Sonuç olarak tüm bunlara rağmen ingilizce seviyem temel konuşma seviyesinin belki bir tık altındaydı işe başlaığımda. Hiç bir toplantıyı anlayamıyordum ilk 3 ayımda. Hala da herşeyi anlıyorum diyemem. Size ihtiyacınız olan zamanı verecekler bana inanın.

İngilizce ile ilgili daha detaylı bir yazı paylaşmak istiyorum çünkü çok katmanlı bir konu ve işe yarayacağını düşündüğüm tavsiyeler var. Ama şimdilik bu kadar anlatmış olayım.

5- Peki Bana Uygun İş İlanlarını Nereden Bulacağım?

İngiltere’de çok popüler olan iş ilanı sitelerini sizin için listeliyorum aşağıya bu listeye benzer ve hatta daha detaylı bir çok listeyi de internette kolayca bulabilirsiniz.

  1. Linkedin
  2. İndeed
  3. Reed
  4. Total Job
  5. Glass Door
  6. Find a Job

Liste çok daha uzar ancak ben Linkedin, İndeed, Reed ve total jobı kullanmıştım en çok o yüzden daha fazla yazmadım. Zaten burada Recruter firmalarla çalışıyor işveren firmalar ve siz buralara başvuru yaptıkça sizi Recruter firma çalışanları arayıp uygun olabileceğiniz işlere yönlendirmeye çlışıyorlar.

6- İş İlanlarını Bulduktan Sonraki Adım Nedir:

Şimdi en önemli kısma geldik bence bu kısımda yaptıklarım sayesinde iş buldum. Buraya kadar olan hazırlık kısmını eğer daha Türkiye’de iken yaparsanız sizin için herşey çok daha kolay olacaktır. Buraya geldiğinizce CV’nizin adres ve telefon numarası kısımını doldurup iş aramaya başlayabilirsiniz. Telefon numarası önemli çünkü ilk başvuruyu yaptığınız andan itibaren telefonunuz çalmaya başlayacaktır.

Buradaki en önemli kısım size uygun olan tüm işlere 10 15 gün gibi bir süre içinde başvurmuş olmanız. Yani sabah 9’da uyanıp aynı işe gider gibi tüm SEO Executive, Sn SEO Executive, SEO Specialist, SEO Consultant, SEO Manager, Jn SEO Specialist gibi tüm ilanlara başvurmaya başlıyordum ta ki akşama kadar. Mesai yaparcasına iş aradım. Eğer eşim beni buna zorlamasaydı geldiğimizin 2. Ayında iş teklifimi almış olamazdım çünkü ben yavaş olduğum için tüm süreç yavaş ilerlerdi. 11 Ocakta Londraya indik yatacak yerimiz bile yoktu 3 gün arkadaşlarımızda kaldık, 1 hafta otelde sonra 22 Ocakta evimize geçtik. Ben o sırada manasız bir şekilde Şubat başı Türiye’ye gittim. Tüm bunlara rağmen 28 Şubatta ilk iş teklifimi almıştım. Başka yerlerden de onay almış olmama rağmen ben ilk firmayla ilerlemeye karar verdim ve 7 Martta iş başı yaptım.

Garson olmaya, depoda çalışmaya herşeye tamam gözüyle bakıyordum. Bu işler kötü işler değil ancak uzmanlık alanımda ilerleyebilmem hem de İngiltere gibi bir ülkede çok değerliydi ve asla inanmıyordum iş bulabileceğime ama gerçekten çok çabaladım. Her gün 30’dan fazla başvuru yapıp en az 5 tane Recruter’la telefonda görüşüyordum. İnanılmaz sayıda red aldım. Ama son durumumda görüştüğüm 3 firmada benimle devam etme kararı almıştı. İngilizcem çok iyi değil, çok iyi bir SEO uzmanı olduğumuda iddia edemem ancak doğru stratejiyle herkes için herşey mümkün diyebilirim.

Bu arada tüm ilanlar bittikten sonra Londra’da bulunan tim dijital ajansların kendi maillerine tek tek CV yollayıp özelden başvuru yaptım.

Bonus: Tüm iş görüşmeleri için kendimi ve SEO bilgimi anlatan yazılar yazdım ve onları ezberledim. Çünkü spontane olarak kendimi ingilizce anlatabilecek seviyede değildim. 7 ay sonra hala da değilim diye düşünüyorum. Çünkü iş görüşmesi yapıyorsunuz heycandan diliniz dolanıyor, eliniz ayağınız karışıyor, bir de anadiliniz olmayan bir dilde kendinizi ve uzmanlık alanınızı anlatıyorsunuz. Asla kolay değil. Ancak azim ve kararlılıkla çok kolay. Çünkü İngiltere özellikle de Londra inanılmaz bir işçi açığına sahip.

Sözün özü oturup işin sizi bulmasını beklemediğiniz sürece çok kolay iş bulabileceğiniz bir ülkedesiniz yada ülkeye gelmek üzeresiniz.

Umarım yazı birilerinin işine yarar.

Kolay gelsin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu